
Składniki
Naleśniki na słodko
To przepis na klasyczne naleśniki, które mają swoje korzenie w kuchni europejskiej, a w szczególności Francuskiej i Niemieckiej. Naleśniki, zwane także ,,crêpes” w Francji, były popularnym daniem już w średniowieczu. Współczesna wersja jest uwielbiana na całym świecie, a sama baza – mąka, jajka i mleko – to proste składniki, które dają nieograniczone możliwości nadzienia. Naleśniki często są podawane na słodko lub wytrawnie, w zależności od regionu i preferencji smakowych.
Porcje: 14-16
Wartość energetyczna:
142 kcal na naleśnika
Przepis
- Przygotowanie ciasta
Do miski miksera wsypać 500 g mąki, dodać 30g cukru, szczypte soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i cynamon. Następnie wlać 750 ml mleka, 300 ml wody, 1 łyżkę oleju i wbić 2 jajka.
-Mikser planetarny: Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka
-Rózga kuchenna: Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek - Smażenie
Rozgrzać patelnię (najlepiej z cienkim dnem), dodać odrobinę oleju.
Wlać pełną łyżkę wazową ciasta, unieść patelnię i przechylając, równomiernie rozprowadzić ciasto.
Smażyć na średnim ogniu:
-1,5 minuty z jednej strony
-1 minutę z drugiej strony - Podanie
Z podanej porcji powinno wyjść 14–16 naleśników (zależnie od wielkości patelni i ilości ciasta). Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Naleśniki na słodko
