Składniki

Naleśniki na słodko

To przepis na klasyczne naleśniki, które mają swoje korzenie w kuchni europejskiej, a w szczególności Francuskiej i Niemieckiej. Naleśniki, zwane także ,,crêpes” w Francji, były popularnym daniem już w średniowieczu. Współczesna wersja jest uwielbiana na całym świecie, a sama baza – mąka, jajka i mleko – to proste składniki, które dają nieograniczone możliwości nadzienia. Naleśniki często są podawane na słodko lub wytrawnie, w zależności od regionu i preferencji smakowych.

Porcje: 14-16

Wartość energetyczna:

142 kcal na naleśnika

Przepis

  1. Przygotowanie ciasta
    Do miski miksera wsypać 500 g mąki, dodać 30g cukru, szczypte soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i cynamon. Następnie wlać 750 ml mleka, 300 ml wody, 1 łyżkę oleju i wbić 2 jajka.
    -Mikser planetarny: Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka
    -Rózga kuchenna: Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
  2. Smażenie
    Rozgrzać patelnię (najlepiej z cienkim dnem), dodać odrobinę oleju.
    Wlać pełną łyżkę wazową ciasta, unieść patelnię i przechylając, równomiernie rozprowadzić ciasto.
    Smażyć na średnim ogniu:
    -1,5 minuty z jednej strony
    -1 minutę z drugiej strony
  3. Podanie
    Z podanej porcji powinno wyjść 14–16 naleśników (zależnie od wielkości patelni i ilości ciasta). Podawać z ulubionymi dodatkami
    Smacznego!

Naleśniki na słodko

Karta Przepisów zasilana przez WP Delicious

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *