
Farsz
Sos beszamelowy
Dodatki
Musaka
Musaka to klasyczne danie pochodzące z Grecji, popularne również w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. To warstwowa zapiekanka, w której łączy się bakłażany, mielone mięso i kremowy sos beszamelowy. Najbardziej znaną wersję spopularyzował grecki szef kuchni Nikolaos Tselementes w latach 20. XX wieku.
Porcje: 2000g-2400g, do 6-8 dużych porcji
Wartość energetyczna:
ok. 170 kcal na 100g
Przepis
1. Farsz mięsny
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju , dodaj 1 dużą, drobno posiekaną cebulę (300 g) i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj 600 g mielonego mięsa i smaż przez 5 minut, mieszając. Wrzuć 3 ząbki czosnku (15 g), 1 płaską łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 0,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. Wlej 140 ml wina, dodaj 1 puszkę pomidorów krojonych lub całych, 1 płaską łyżkę cynamonu, 1 łyżeczkę cukru i gotuj bez przykrycia przez 10 minut na średnim ogniu, aż farsz zgęstnieje.
2. Bakłażany
Pokrój 2 duże bakłażany (900 g) w plastry o grubości 7–10 mm i oprósz 1 płaską łyżką soli. Posmaruj jednostronnie 4 łyżkami oleju, ułóż na papierze do pieczenia nasmarowanym 2 łyżkami oleju i piecz przez 15 minut w 200°C (góra/dół). Na ostatnie 5 minut możesz włączyć grill od góry.

3. Ziemniaki
Obierz i pokrój 600 g ziemniaków (ok. 5 dużych) w cienkie plasterki. Smaż je partiami na 2 łyżkach oleju, po kilka minut z każdej strony, aż lekko zmiękną. Przełóż ziemniaki na dno naczynia żaroodpornego (ok. 28 cm średnicy).



4. Warstwowanie
Na ziemniaki wyłóż połowę całego farszu mięsnego i wyrównaj. Ułóż plastry pieczonego bakłażana, następnie dodaj drugą część farszu mięsnego.

5. Sos beszamelowy
Rozpuść 60 g masła, wsyp 60 g mąki i mieszaj przez 1–2 minuty. Stopniowo dodawaj 600 ml mleka, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, a na końcu dodaj 100 g startego sera i dokładnie wymieszaj.




6. Pieczenie
Polej musakę całym sosem beszamelowym i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 30 minut w 180°C (góra/dół). Po wyjęciu z piekarnika odstaw potrawę na 15–20 minut przed krojeniem, aby lepiej się trzymała. Smacznego!




Musaka
