
Składniki
Majonez
Majonez powstał prawdopodobnie w 1756 roku, gdy kucharz księcia Richelieu stworzył sos po zdobyciu Minorki. Inna teoria mówi, że pochodzi z hiszpańskiego Mahón. Dziś to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie.
Waga: 440g
Wartość energetyczna:
655 kcal na 100g
Przepis
- Przygotowanie naczynia
Przygotować wysokie i wąskie naczynie (najlepiej podobne do tego ze zdjęć). - Dodawanie składników
Do naczynia wbić 3 zółtka, dodać 3 łyżeczki musztardy, 10 ml soku z cytryny, ½ łyżki cukru pudru i szczyptę soli. - Rozpoczęcie miksowania
Włożyć blender ręczny do naczynia i zacząć miksować na niskich obrotach. - Dodawanie oleju
Stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 300 ml oleju, jednocześnie blendując, aż majonez zgęstnieje. Smacznego!
Domowy majonez
