Składniki

Majonez

Majonez powstał prawdopodobnie w 1756 roku, gdy kucharz księcia Richelieu stworzył sos po zdobyciu Minorki. Inna teoria mówi, że pochodzi z hiszpańskiego Mahón. Dziś to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie.

Waga: 440g

Wartość energetyczna:

655 kcal na 100g

Przepis

  1. Przygotowanie naczynia
    Przygotować wysokie i wąskie naczynie (najlepiej podobne do tego ze zdjęć).
  2. Dodawanie składników
    Do naczynia wbić 3 zółtka, dodać 3 łyżeczki musztardy, 10 ml soku z cytryny, ½ łyżki cukru pudru i szczyptę soli.
  3. Rozpoczęcie miksowania
    Włożyć blender ręczny do naczynia i zacząć miksować na niskich obrotach.
  4. Dodawanie oleju
    Stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 300 ml oleju, jednocześnie blendując, aż majonez zgęstnieje. Smacznego!
Karta Przepisów zasilana przez WP Delicious

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *